maandag 1 september 2008

Leger Duitsland stelt spoorverbinding voor tussen Termez in Oezbekistan en Mazar-e-Sharif

Het Duitse leger overweegt een spoorverbinding aan te leggen in het noorden van Afghanistan naar de grensplaats Hairatan om transporten van voorraden vanuit Termez te vergemakkelijken. De lijn moet tevens voor een economische opbloei leiden in het gebied.

Behalve een klein lijntje vanuit het noordwestelijke buurland Oezbekistan heeft Afghanistan geen spoorwegnet dat functioneert. Rails uit buurlanden lopen wel naar Afghanistan toe maar eindigen vlak voor de grens.

De nieuwe verbinding moet nu vanuit Termez, waar de Duitsers een ondersteunende luchtmachtbasis hebben, naar de noordelijke stad Mazar-e-Sharif voeren, zo meldde het blad Der Spiegel zaterdag.

Termez is de grootste Duitse logistieke basis voor de bevoorrading van hun bijdrage aan de ISAF-veiligheidsmacht in Afghanistan. De Duitsers werken nauw samen met onder meer Zweden, Letland, Noorwegen, Finland en Hongarije.

Momenteel heeft Berlijn al een overeenkomst met Rusland over het transporteren van voorraden over het spoor via Rusland richting Afghanistan. Door de nieuwe verbinding kunnen de spullen meteen door naar Mazar-i-Sharif waar Duitsland een grote basis heeft.

Het spoor kan verbonden worden met een al bestaande brug bij de grensplaats Hairatan die in 1982 in de Sovjet-tijd werd gebouwd met een weg en een spoorbaan en over de rivier de Amu Darya Oezbekistan met Afghanistan verbindt.

In de Sovjet-tijd bestond er al een plan van ingenieurs voor een 200 kilometer lange lijn van Hairatan via Mazar in westelijke richting naar Pul-i-Khumri in de provincie Baghlan

Het Duitse leger hoopt dat het ministerie van Hulpverlening ook een duit in het zakje wil doen om het project te bekostigen omdat het naar verwachting ook tot economische groei zal leiden.

De Amu Darya is de grensrivier tussen de twee landen. In 1982 was Oezbekistan nog een van de republieken van de Sovjet-Unie. In 1992 werd het land onafhankelijk.

De brug over de Amu Darya werd in 1997 gesloten die het gebied aan de Afghaanse kant van de grens in handen viel van de Taliban. Nadat de Taliban daar in 2001 werden verdreven ging de verbinding weer open.

Duitsland leidt het Regionaal Commando Noord van de ISAF-veiligheidsmacht in Afghanistan en is verantwoordelijk voor steun aan de Afghaanse regering bij het creƫren van veiligheid en het werken aan wederopbouw.

In het noordwesten van Afghanistan wordt een spoorlijn aangelegd van 200 kilometer die de stad Herat met de stad Mashad in het westen van Iran moet verbinden.

Met de aanleg van deze lijn werd in 2006 begonnen en dit project wordt door Iran betaald. Wanneer deze verbinding klaar is dan is Afghanistan ook per spoor verbonden met Turkije.

Geen opmerkingen: